Behandelingen

Halfjaarlijkse controles

Heeft u klachten of specifieke wensen? Laat het ons gerust weten tijdens de halfjaarlijkse controle. We nemen de tijd om naar u te luisteren en kijken samen naar de beste oplossing. Deze controles zijn niet alleen belangrijk om cariës (gaatjes) te voorkomen of tijdig op te sporen, maar ook voor preventieve zorg van uw tandvlees. We monitoren de gezondheid van uw tandvlees en grijpen direct in als dat nodig is. Indien nodig maken we ook röntgenfoto's om een compleet beeld van uw mondgezondheid te krijgen.

Preventieve mondzorg

Voorkomen is beter dan genezen

Preventie staat bij ons centraal. We helpen gaatjes en tandvleesaandoeningen te voorkomen met voorlichting, poetsinstructies en professionele reiniging. Waar nodig passen we beschermende behandelingen toe, zoals fluoride of sealant.

Gaatjes (Cariës)
Gaatjes kunnen vaak worden voorkomen door goed mondbeheer, zoals minder suikerinname en goede mondhygiëne. We geven gerichte adviezen om het risico te verkleinen.

Ontstoken Tandvlees (Gingivitis)
Gezond tandvlees is roze en bloedt niet. Bij ontsteking (gingivitis) kan een grondige reiniging en de juiste zorg snel verbetering brengen, voordat het overgaat naar parodontitis.

Slechte Adem (Halitose)
Slechte adem is vaak goed te behandelen. We helpen de oorzaak te achterhalen en geven advies voor een frisse adem.

Mondgezondheid en Algemene Gezondheid
Een gezonde mond is essentieel voor uw algehele gezondheid. Mondproblemen kunnen verband houden met hart- en vaatziekten, diabetes en andere aandoeningen. Goede mondzorg is dus niet alleen belangrijk voor uw gebit, maar ook voor uw welzijn.

Gingivitis

Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees, meestal veroorzaakt door de ophoping van tandplak. Bacteriën in de plak veroorzaken ontstekingen. Hoewel er duizenden bacteriën in onze mond leven, zijn de meeste onschadelijk en helpen ze ons gezond te blijven. Echter, wanneer deze bacteriën zich te veel vermenigvuldigen, kan het natuurlijke evenwicht verstoord raken, wat leidt tot ontstekingen zoals gingivitis.

Symptomen van gingivitis

Het is belangrijk te weten hoe u de tekenen van gingivitis kunt herkennen, zodat het zo snel mogelijk kan worden behandeld. De meest voorkomende symptomen van gingivitis zijn:

Gingivitis kan bij uw mondhygiënist worden behandeld. Tandplak en tandsteen, die zich op uw tanden hebben opgehoopt, moeten worden verwijderd. Poetsen alleen is niet voldoende. 

Wij zullen eerst een nauwkeurige diagnose stellen om te bepalen of u gingivitis of parodontitis hebt (die een uitgebreidere behandeling vereist.) In het geval van gingivitis worden de tanden met behulp van ultrasound en   scalers (handinstrumenten) gereinigd. Vervolgens leggen we uit welke goede gewoonten er op het gebied van mondhygiëne moeten worden aangenomen om te voorkomen dat gingivitis opnieuw de kop opsteekt: 

  • Poets uw tanden minimaal tweemaal per dag gedurende ten minste 2 minuten met een elektrische tandenborstel en fluoride tandpasta. 
  • Gebruik interdentale ragers of tandenstokers (afhankelijk van hoe groot de ruimtes tussen uw tanden/kiezen zijn) ten minste eenmaal per dag om plak te verwijderen die zich vormt tussen de tanden waar de tandenborstel niet kan komen.
  • Gebruik op advies een mondspoelmiddel. 
  • Verminder de consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen, die bijdragen tot de vorming van tandplak.

 

Parodontitis

Parodontitis is een chronische tandvleesaandoening die gepaard gaat met botafbraak, wat de stabiliteit van de tanden bedreigt. Het ontstaat vaak wanneer een beginnende ontsteking (gingivitis) verwaarloosd wordt, bijvoorbeeld door slechte mondhygiëne en het niet regelmatig bezoeken van de tandarts en mondhygiënist. Mensen die gevoelig zijn voor tandvleesontstekingen, bijvoorbeeld door genetische aanleg, lopen meer risico. Daarnaast kunnen factoren zoals roken, stress, een lage weerstand, diabetes, zwangerschap, hormonale veranderingen en medicatiegebruik de ontsteking verergeren en leiden tot parodontitis.

Daarom is het essentieel om regelmatig naar de mondhygiënist te gaan om de gezondheid van het tandvlees te monitoren en verdere schade te voorkomen.

Wat kan ik doen tegen parodontitis?
Het kaakbot kan niet meer herstellen, maar het afbraakproces kan gestopt worden met een speciaal behandeltraject. Hieronder wordt er kort uitgelegd wat zo een behandeltraject inhoudt. 

Behandeling van parodontitis

  1. Intake: Diagnose opstellen doormiddel van een meting (parodontiumstatus),behandelplan opstellen na het beoordeling van uw mondgezondheid en eventuele röntgenfoto’s om het botniveau te beoordelen. 
  2. Initiële Behandeling (2-6 afspraken, afhankelijk van uw mondsituatie): Grondige reiniging van tandplaque en tandsteen, onder lokale verdoving. Met bijpassende instructie en adviezen voor de mondhygiëne. 
  3. Herbeoordeling: Na 3 maanden wordt de effectiviteit van de behandeling geëvalueerd en wordt het vervolgtraject bepaald.
  4. Nazorg: Om het ontstekingsproces onder controle te houden, komt u elke 3-4 maanden terug voor controles en reinigingen.
  5. Evaluatie: Elke 2 jaar wordt de parodontiumstatus geëvalueerd om de voortgang te monitoren.
  6. Bacteriologisch onderzoek: Als pockets diep blijven ondanks goede mondzorg en regelmatige nazorg dan kan er eventueel een bacteriologisch onderzoek gedaan worden om te achterhalen of er aanvullend antibiotica nodig is. 
  7. Verwijzing naar parodontoloog (indien nodig): Als er geen verbetering optreedt en bepaalde pockets diep blijven, kan een flapoperatie noodzakelijk zijn om het aangetaste bot en tandvlees op een andere manier te behandelen voor beter resultaat.

"De beste behandeling is altijd preventie."